Bunul simt nu este conditionat nici de IQ, nici de cunostintele generale, nici de marimea contului din banca!

Astazi am dat intamplator peste un articol care povestea despre un posesor de BMW exasperat de un biciclist care tocmai aruncase gunoiul la baza unui stalp de pe strada. Nimic anormal, nu? Daca ii pui posesorului de BMW un lant de aur la mana si o burta remarcabila, situatia se modifica. Brusc, nu mai e o situatie normala. De ce? De ce nu ni se pare (unora) normal ca un cocalar sa vrea sa traiasca intr-un oras curat? Pentru ca toti, dar absolut toti suntem victimele ideilor preconcepute.

Am citit articolul si am zambit. Ne arata cat suntem de dispusi sa punem etichete aiurea. Apoi am inceput sa citesc si comentariile. Am inceput sa ametesc. Fiecare are cate o poveste despre cum a fost salvat de un cocalar/tigan/maghiar. Altii declara cu tarie ca nu are cum sa reactioneze asa un posesor de BMW. Ever! Clar! Serios??? De unde pana unde?

De cand bunul simt este conditionat de IQ? Sau nu a vazut nimeni niciodata un prost cu bun simt sau inima larga? De cand bunul simt este conditionat de cunostintele generale? Sau oamenii aia de la tara care au maxim patru clase si muncesc pamantul si cresc animale nu au bun simt? Nu sunt ospitalieri? Nu iti dau o cana cu apa daca opresti in fata casei si le spui ca mori de sete? De cand bunul simt este conditionat de marimea contului in banca? Nu exista oameni bogati cu bun simt? Sau e cumva de vina mentalitatea aia care ne sopteste in ureche sa moara capra vecinului?

Nu spun ca toti sunt invidiosi pe posesorii de BMW (sau orice alta masina de lux). Spun doar ca de acolo a pornit vrajba. Si de acolo a plecat prejudecata. Acum e formata, nu mai conteaza ce a stat la baza ei. Luam informatia ca atare: posesor BMW = cocalar; cocalar = nesimtit, imputit, violent; violent = periculos. Si daca un om e periculos, logica dicteaza ca trebuie sa ne ferim de el si sa ii anuntam si pe ceilalti ca omul asta e periculos, ca sa se fereasca si societatea de el. Dar nu numai posesorii de BMW sunt periculosi. Acelasi rationament este valabil si pentru posesorii de bratari/lanturi de aur, burti, maieuri ridicate peste burti, minoritari in general si lista poate continua.

Pe de alta parte, biciclistul a devenit neaparat ecologist. Hipster. Nu poate fi vorba despre un om care nu isi permite mai mult decat o bicicleta sau doar ii place sa se dea cu bicla. Si nici sportivul nu poate fi decat ecologist. Si hipster. Neaparat hipster! Hipster = cool, cool = integrat in societate, de unde si rationamentul ca neaparat trebuie sa fim prieteni, sa fim si noi integrati in societate, sa fim priviti bine, sa fim aparati de societate. Asa ca, daca dai de un biciclist pe strada, poti sa ai toata increderea ca e un om bun, care te va ajuta la nevoie, un om care merita toata admiratia si lauda.

Etichete? Hai, sictir!


Comments

Popular posts from this blog

"De vorbă cu Oana" - dialog în versuri

Întâmplări din viața mea

What does Cinderella teach our children?